Receptek tisztítókúrához
Reggeli:
Édes kása
A gabona pelyhet (mokkás csészényi vagy 1/3 csészényi) száraz serpenyőben elkezdi melegíteni takarékon. Hozzáadja a fűszereket (ez lehet őrölt fahéj, vanília rúd belseje, őrölt szegfűszeg, kardomon, nem kell sok, és variálhat is velük, hogy ne unjon rá egyféle ízre), majd kisebb darabokra tört olajos magvak közül egy félét (mogyoró, dió, kesudió, makadámdió, mandula, vagy amit éppen kíván). Rövid ideig pirítja rázogatva, hogy nehogy odaégjen, majd ráönt ugyannyi vizet, mint a pehely mennyisége volt (1/3 csészényi), és végül hozzáadja a feldarabolt aszalványokat (szilva, sárgabarack, vörös áfonya, mazsola félék, ezekből csinálhat előre keveréket, és abból adagol ízlés szerint, ezzel is gyorsítva a reggeli készülődést) Tehet bele friss gyümölcsöt is. Néhány perc alatt kész, édesítheti egy kis mézzel, de előbb kóstolja meg, mert az aszalványok sok esetben elég édessé teszik. Lehet készíteni belőle mindjárt 2 adagot is, és uzsonnára megenni a másodikat.
Gyümölcsök
Összevágott gyümölcsök keverékét eheti egy kis frissen csavart citrommal, fahéjjal, vagy kókusszal vagy őrölt szegfűszeggel. Szórhat rá egy kis pirított olajos magvat is (pl.: diót)A banánt lehetőleg hagyja ki, mert székrekedést okozhat. Inkább lédúsabb gyümölcsöket válasszon (alma, körte, szilva (főleg ősszel) narancs, citrom, grapefruit, stb.) A legjobb a piacon beszerezni, mert ott valóban az idénynek megfelelővel találkozhatunk, főleg, ha termelőtől vásárolunk. A szupermarketek széles kínálata sok esetben csábító lehet, de legyünk résen, mert az üvegházi óriásira nevelt gyümölcsök csak további méreganyagokat vihetnek a szervezetünkbe!
Tízórai:
Gyümölcsök magvakkalDiákcsemege –ezt saját magának is elkészítheti a piacon vásárolt magokból és aszalványokból, így variálhat vele, és a kedvenceit válogathatja össze.
Ebéd:
Levesek:
Zöldségleves
½ burgonya, 1 zellergumó, 4-5 sárgarépa, friss petrezselyem, fehérrépa és fokhagyma. Vágjuk kockára a zöldségeket és kb. 15 percig főzzük. Turmixoljuk össze botmixerrel, és ízlés szerint fűszerezzük szerecsendióval, bazsalikommal, majoránnával, oregánóval. De ha nem kedveli annyira a krémleveseket, akkor hagyhatja darabosan is a zöldségeket. A variálás a zöldségek esetében is széles választékot biztosít számunkra. Lehet zöldborsó, karfiol, vagy zeller, répa lencse, sárgaborsó, krumpli, ami eszükbe jut. Fontos, hogy elhagyjuk a rántást és a habarást is helyettesítsük a leves zöldségek turmixolásával sűríthetünk egészségesen. (ez a főzelékekre is vonatkozik) Hidegen sajtolt napraforgó mag olajjal főzzünk, vagy olíva olajjal. (a Vom Fass üzletekben kaphat leírást, hogy melyik fajta olajjal tud főzni) A tészta helyett próbálja ki a bulgurt. Elég ¼ csészényi, 10 perc alatt megdagad, én 5 perccel a lezárás után rakom bele, és a fedő alatt „dagasztom” készre. Ilyenkor érdemes a vizet pótolni, mert kb. a 2-3-szorosát felveszi.
Főzelékek:
A hüvelyeseket kuktában főzöm 10-15 perc alatt készre, ahogy a kukta használati utasítása írja, ezeket nem is kell sűríteni, de ha mégis, akkor saját magával egyszeűen, ahogy a leveseknél leírtam. Persze bármiből lehet főzeléket készíteni. A fűszerezéssel teheti izgalmasabbá, használja bátran a zöldfűszereket, meglátja, milyen finomságok fognak készülni.
Feltétek:
A hagyományos feltéteket elfelejthetjük, jöhetnek helyettük a zöldség fasírtok. A legegyszerűbb az egyben sült fasírt: 1 csésze beáztatott lencsét, vagy vöröslencsét (ezt nem kell áztatni, és hamarabb kész) babérral készre főzünk. 1 csésze barna rizst 3-szoros vízben is készre főzünk. Lilahagymát, vagy újhagymát esetleg póréhagymát apróra vágunk zöldfűszerekkel, (és próbálja ki a kurkumát is) és 3-4 evőkanál hidegensajtolt olajjal (ami bírja a meleget) összekeverjük a lencsét és a riszt, sima só helyett gomasiót (ld. lentebb) vagy szezámsót, tamarit használjunk. A kész masszát sütőpapíros tepsibe terítjük, és 20 percig sütjük közepes lángon előmelegített sütőben. (azért nézzen rá, mert lehet, hogy hamarabb kész lesz, attól függően milyen sütője van) Ugyanezt meg lehet csinálni mexikói zöldségkeverékkel, vagy spenóttal (ami tejszínt nem tartalmaz!) vagy más zöldségekkel. Páldául ha lereszeli a répát, vagy zellert, vagy céklát, azokat nem kell előfőzni. Rizs helyett használhat kölest, bulgurt, árpát, vagy gabona pelyhet is. Merjen kísérletezni.
Egyszerű egytálétel variálva:
Krumpli marad,
tojás helyett zöldséget rakok bele (reszelt sárgarépa, fehérrépával elkeverve),
kolbász és szalonna helyett mehet a gabona kolbász (ami már készre van
fűszerezve – ezt el szoktam morzsolni) és/vagy szója granulátum, amit előtte 10-15 percre fűszeres forró vízbe
áztattam, A rétegek közé zöldfűszereket rakok (kakukkfű, petrezselyem vagy
zeller), és szezámsót, a tejföl helyett
pedig a következő keveréket használom (mert nem szeretem a szójatejfölt): 3 dl
rizstej, 2 púpozott evőkanál szépségkeverék (gabonakeverék) jól megfűszerezve:
vegamix, (vegeta helyett, só nélküli szárított zöldségek) kömény, pirospaprika,
zúzott fokhagyma, szezámsó/gomasió habverővel csomómentesre keverem, és nyakon
öntöm a rakott krumplit. Ha többre van szüksége, akkor arányosan növelje az
adagot. A tetejére szezám és lenmagot
szórok. Mehet a sütőbe, és amikor a tetején kezd pirosodni a krumpli, már kész
is.
Bármilyen hagyományos receptünket át lehet variálni a megadott
helyettesítő táblázat alapján. Szívesen segítek, ha tanácstalan valamelyik
étellel kapcsolatban, írja meg, melyik receptjét szeretné átvariálni, és
megírom az ötleteimet.
Uzsonna
|
- Reggeli édes kása
- Darabolt nyers zöldségek (karalábé, répa, zeller,
paprika, vörös vagy fehér káposzta) a feldarabolt nyers zöldségeket tegye egy
zárható dobozba, vagy zacskóba, és legyen Önnél, ha úgy érzi, most enni kell
valamit.
- Aszalványok, saját készítésű diákcsemege.
- Zöldségkrémes (ld. vacsoránál) puffasztott szelet paradicsommal,
retekkel, vagy paprikával
|
Vacsora
Zöldségkrémek
|
- Hüvelyeseket párolja meg, botmixerrel pépestíse,
fűszerezze ízlés szerint, és hidegen sajtolt olajjal és vízzel érje el a
kenhető állagot. Friss zöldfűszerrel pirított tökmaggal teheti szép színessé.
- Nyersen is készülhet, akkor reszelje le a zöldséget
(répa, cukkíni, zeller, stb.) adjon hozzá egyféle darált olajos magvat
(mogyoró, szezámmag, mandula, napraforgómag stb.) fűszerezze, és olajozza (ha
hideg akkor használhat bátran más hidegen sajtolt olajokat is: tökmagolaj,
avokádóolaj, mákolaj, stb.)
- Magokból készült pép: darálja le az olajos magvakat
(használhat akár több félét is) tegyen hozzá hidegen sajtolt olajat, amennyit
felvesz, fűszerezze, és kenje a puffasztott szeletre.
|
Saláták
|
- Reszelt répa céklával vagy almával, hidegen sajtolt
karakteres olajjal (pl. tökmag) és frissen csavart citromlével elkeverjük
pirítsunk olajos magot a tetejére, vagy keverjük össze csírával. Fűszert nem is
kíván csak egy csipet szezámsót.
- Vegyes zöldségeket (szezon szerintit legyen benne zöld
salátaféle is!) apróra daraboljuk, hidegen sajtolt olajjal és citromlével
fűszerekkel átkeverjük, és máris fogyasztható. Ez a könnyű vacsora megalapozza
a nyugodt alvásunkat.
- Hüvelyeseket is tehetünk bele, amiket előre megfőzünk.
- Vitaminsaláta: hordós káposztát (nem eceteset!)
kinyomkodjuk, reszelünk almát, répát és 1 narancs vagy grapefruit húsát kis
darabokban összekeverjük, ízlés szerint hidegen sajtolt olajjal összekeverjük,
és félórára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
|
Gomasió: (a só
megtakarító!)25%-25% frissen
őrölt szezámmag, tengeri só, szárított petrezselyem levél, szárított zeller
levél.
És még folytathatnám…
Ajánlom
figyelmébe az interneten fellelhető
vegetáriánus recepteket, ahol csak arra kell figyelni, hogy az esetleges
tejtermékeket, vagy tojásokat helyettesítse a táblázatnak megfelelően. Illetve van egy
nagyon jó sorozat, ahol kifejezetten növényi eredetű ételrecepteket talál: a
Napfényes Alapítvány által kiadott Napfényes
recept füzetek 1-3. És a nem rég megjelent Zamat című
könyvet, amit egy budhista szerzetes (Thich Nhat Hanh) írt egy
táplálékszakértővel (Dr. Lilian Cheung). Fantasztikus könyv, nemcsak
túlsúlyosoknak ajánlanám, hanem minden embernek, aki az étkezésével
alapszükségletét elégíti ki. Egészen új megvilágításba teszi az étkezésen
keresztül az egész életet, és mindezt nagyon egyszerű és közvetlen hangon.
Mit hol
szerezhet be:
Piac (zöldség,
gyümölcs, aszalvényok, olajos magvakVom Fass
(Mammut, és a Szent István parknál a Csanády utca sarkán) hidegen sajtolt olajok
Drogériák (DM, Rossmann) és nagykerek (Mediline, Herbaház) minden egyéb
hozzávalót be tud szerezni.
És a hozzávalók
listája a teljesség igénye nélkül:
|
- Zöldségek, gyümölcsök idény szerint
- Édesítő szerek: méz, juhar- agavé, pálmaszirup,
Nyírfacukor, vagy Xilit
- Olajos magvak: dió, mák, mandula (héj nélkül) amerikai
mogyoró, kókuszreszelék, tökmag, napraforgómag, szezám- lenmag, pisztácia,
makadámdió, török mogyoró
- Aszalványok: szilva, sárgabarack, mazsola (arany is)
füge, datolya, alma, meggy, áfonya
- Kávé: maláta és cikória kávé 1:1 arányban
- Fűszerek: vanília rúd, fahéj, szegfűbors, szegfűszeg
(őrölve is) ánizs, csillagánizs, római kömény, gyömbér, kardomon, züldfűszerek
– ha van, akkor frissen! (petrezselyem, zeller, kakukkfű, rozmaring, lestyán,
majoranna, oregano, bazsalikom, tárkony, citromfű, menta Cayane bors (csak
keveset)
- Gabonák: rizs (fehér, barna lehet kapni pelyhet is),
árpa (pehely, és szemes), köles (szemes, és puffasztott szemes – csak ne
ízesítettet), rozs (pehely), zab (pehely), hajdina (szemes, forrázni!),
kukorica (szemes, dara) búza (bulgur, pehely, csíra, dara, puffasztott szelet)
Szépségkeverék (Banó féle)
|
Próbálja ki,
csak nyerhet vele! Jó egészséget kívánunk!
|